Covid-19 maatregelen sport

Covid-19 maatregelen sport


Geplaatst op 15 oktober 2020

Dinsdag 13 oktober jl. heeft het kabinet tijdens een landelijke persconferentie nieuwe ingrijpende maatregelen afgekondigd om het aantal besmettingen terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur.

De maatregelen treffen de hele samenleving en hebben grote gevolgen voor sport- en beweegaanbieders zoals sportverenigingen, zwembaden, fitnessclubs en sporters. Bovenop de al bestaande maatregelen zijn er voor de sport de volgende beperkingen bijgekomen:

 • Sporten voor volwassenen is alléén toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.

 • Maximaal 4 personen mogen met elkaar sporten in een groepje.

 • Voor individuele binnensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). En er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte (als de grootte van de ruimte dat toelaat binnen de 1,5 meter regel). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:

  -       de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
  -       er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
  -       de groepjes niet mengen.

   

 • Voor individuele buitensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:

  -       De groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden
  -       Er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
  -       De groepjes niet mengen.

 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.

 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.

 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. En kinderen met klachten blijven thuis.

 • Publiek is niet toegestaan bij de trainingen én onderlinge wedstrijden. Ouders/verzorgers die noodzakelijk zijn voor het kunnen laten sporten van een kind/jongere, bijvoorbeeld voor kinderen/jongeren met een beperking, mogen wel worden toegelaten. Uiteraard geldt dat ook voor vrijwilligers met een ondersteunende taak en bijvoorbeeld scheidsrechters.

 • Alle andere al bestaande richtlijnen en aanwijzingen zoals de meldplicht, blijven van kracht.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit u wellicht vragen heeft over de nieuwe maatregelen. Daarom verwijzen wij u graag naar de website van de rijksoverheid. Op de pagina: ‘veel gestelde vragen over het coronavirus en sport’ kunt u veel informatie vinden:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport