Historie

In 1989 besloot B & W van de gemeente Velsen om jaarlijks sporters uit de gemeente op het stadhuis (trouwzaal) te ontvangen. Het ging destijds om niet-professionele sporters die zich in een afgelopen seizoen bijzonder hadden onderscheiden. De sporters werden ontvangen door (loco) burgemeester en wethouders sociale zaken en onderwijs/welzijn. De kampioenen kregen als blijk van erkentelijkheid voor de geleverde prestaties de bronzen gemeentepenning met inscriptie uitgereikt. Na het formele gedeelte was er een informeel gedeelte omlijst met levende muziek.
Er is in al die jaren een hoop veranderd.
De kampioenen ontvangen tegenwoordig een bronzenbeeldje dat door kunstenares Ada Leenheer speciaal voor hen is ontworpen en de locatie van het Sportgala is nu een echt theater.
Grote artiesten zorgden met hun optreden voor een fantastische sfeer. Zo hebben onder andere Sharon Doorson, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Leona Philippo en Berget Lewis hun opwachting gemaakt.

Ook andere bekende Nederlanders hebben op verschillende manieren hun steentje bijgedragen aan het Sportgala van de gemeente Velsen. Zoals: Co Adriaanse, Erica Terpstra, Cor van der Geest, Ruben Houkes, Yvonne van Gennip en Jack Spijkerman.

De huldiging van de sportkampioenen omvat tegenwoordig een avondvullend programma. Een feest dat topsport en breedtesport bij elkaar brengt waarbij de topsporters worden gehuldigd en de breedtesporters, supporters en andere belangstellenden een leuke avond wordt aangeboden.