Sportprijzen 2016 uitgereikt tijdens Sportgala Velsen

Sportprijzen 2016 uitgereikt tijdens Sportgala Velsen


Geplaatst op 9 april 2017

Na een fantastisch sportjaar zijn de sportprijzen 2016 vrijdag 10 maart 2017 in een sfeervol Thalia Theater uitgereikt. De presentatie van de avond was wederom in handen van Frank Snoeks.

De Vliegende Hollander, Rico Haarbosch, Simone Geel, Nina Kessler en Matthijs Büchli zijn de grote winnaars geworden van het Sportgala Velsen.

 

 

SIKA Pulastic Sportman van het jaar 2016

Matthijs Büchli (baanwielrennen)

Over deze categorie hoefde de jury niet lang te vergaderen: de grote favoriet Matthijs Büchli werd unaniem verkozen tot Sportman van het jaar 2016. Zijn zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro spreekt zo tot de verbeelding dat er eigenlijk geen andere keuze mogelijk was. In een chaotische finale hoefde hij op die memorabele zomeravond in augustus alleen topfavoriet Jason Kenny voor zich te dulden. Velsenaren met Olympisch eremetaal zijn zeldzaam. De jury heeft maar drie sporters kunnen vinden die Büchli voor gingen: Gerrit Voorting (wielrennen, 1948, brons), Hendrik-Jan Kooijman (hockey, 1988, brons) en Ingrid Haringa, (schaatsen en wielrennen, 2x brons, 1x zilver). Vanwege zijn bijzondere prestatie is het Lam Gods van Matthijs Büchli uitgevoerd in zilver.


SIKA Pulastic Sportvrouw van het jaar 2016

Nina Kessler (Wielrennen)


Drievoudig Sportvrouw van het Jaar Nina Kessler kan terugkijken op één van haar beste jaren tot nu toe. De Velserbroekse werd Nederlands Kampioen baanwielrennen op de onderdelen koppelkoers, omnium en de ploegenachtervolging. Op de weg won ze een etappe in de BeNe Ladies Tour en stond ze als groene trui-winnares in La Course op het podium in Parijs. Kessler werd ook eerste in het KNWU-klassement op het strand. De verkiezing tot Sportvrouw van het jaar is geen verrassing mee, haar groeiende erelijst in verschillende disciplines van de sport is dat wél. ‘Ik houd van afwisseling’, zei Kessler vorige maand in een interview.

 

BBN Sportploeg van het jaar 2016

De Vliegende Hollander (voetbal)

Hoewel het aantal genomineerde sportploegen niet overhield, was er één team dat met kop en schouders boven de rest uitstak. Want hoe vaak komt het voor dat een Velsense voetbalploeg kampioen van Nederland wordt? De meiden uit groep 6/7 van basisschool de Vliegende Hollander deden het. Na goede presentaties in de gemeentelijke en provinciale voorronde werden ze in Zeist ongeslagen winnaar van de finaleronde. Een fantastische prestatie, zeker als je bedenkt dat er vele honderden teams meedoen met het landelijke schoolvoetbaltoernooi van de KNVB. De winst van De Vliegende Hollander is ook een stimulans voor het meidenvoetbal in Velsen, dat bloeit als nooit tevoren.


NIJHA Sportmaster van het jaar 2016

Simone Geel (Atletiek)

In deze categorie komen al jaren dezelfde namen voorbij. Dit jaar vormde daarop geen uitzondering. De jury koos uiteindelijk voor atlete Simone Geel omdat zij drie nationale titels op haar naam schreef. De Velsen-Noordse was zowel binnen als buiten de snelste 50-plusser op de 400 meter. Buiten won ze ook nog de 200 meter, terwijl ze binnen tweede werd op de 200 meter. Op het EK Indoor in Italië stond ze als nummer 3 op het podium. De verkiezing van Simone Geel tot Sportmaster van het jaar 2016 was een close call. In de juryvergadering was sprake van een nek-aan-nekrace met schaatsster Monique Boerema.

 

Drijver en Partners Sporttalent van het jaar 2016

Rico Haarbosch (karten)

Pas 17 jaar oud en al meerdere wereldtitels op je naam: er zijn weinig Velsenaren die dat kunnen zeggen. Rico Haarbosch uit Velserbroek was in 2016 de beste indoorkarter van de wereld. Niet alleen bij de junioren, maar ook bij de senioren! Alsof dat nog niet genoeg was pakte hij ook nog de wereldtitel met het Nederlands team. De Velserbroeker wordt in de pers vergeleken met Max Verstappen, die in zijn jeugd ook een hele goede karter was. Rico droomt van de Formule 3 en de Formule 1. Hij heeft er waarschijnlijk het talent voor, maar of dat in deze sport voldoende is zal nog moeten blijken.

 

Sportcoryfee van het jaar 2016

Monique Blok-Wildschut (open water zwemmen)

Monique Blok-Wildschut had als pas 17-jarige graag meegedaan aan de Olympische Spelen van 1980 in Moskou, maar ze haalde de limiet net niet voor de 400 meter wisselslag. Haar coach verweet haar in die tijd gebrek aan inzet. Ze bewees nadien het ongelijk van haar coach.
Als marathonzwemster greep ze in de periode 1983-1988 zes keer de wereldtitel. Ze deed jarenlang all over the World mee aan lange-afstandswedstrijden. Op grote meren in de Verenigde Staten en Canada en ook in een race tussen Napels en Capri. Helaas voor haar stond het openwaterzwemmen niet zoals nu op het Olympisch programma.
Ze deed op een andere manier wel van zich spreken. Ze zwom twee keer solo Het Kanaal over tussen de Engelse en Franse kust. Daar wagen zich elk jaar tientallen zwemmers aan. Het is een gevaarlijke, 33 kilometer lange onderneming door de zeer sterke stroming, de kou in het water en last but not least de kruisende zeeschepen. Eenmaal moest ze sprinten om een mammoettanker te ontwijken.
In 1982 startte ze de Kanaal-oversteek op het strand van Dover in het donker. Opdat de begeleiding op het naast haar varende vissersbootje, onder wie haar coachende vader Gé, haar zou zien in de duisternis had ze een lichtje vastgemaakt aan haar badpak. Ze vond het doodeng en kreeg ook nog last van zeeziekte in de golven. Na 8 uur en 44 minuten was ze aan de overkant in Frankrijk.
Twee jaar later wilde ze het Kanaal-record, dat stond op 7 uur en 40 minuten, verbreken. Maar de zeer sterke stroming in het laatste uur belette dat. Ze tikte Frankrijk aan na 8 uur en 19 minuten. Wel was ze in dat jaar de allersnelste, zowel bij de mannen als de vrouwen.
In 1989 is ze gestopt. Wat haar stak, was het in eigen land het ontbreken van erkenning en waardering voor haar prestaties. Maar een half jaar geleden kwam die waardering alsnog toen ze de Gouden Speld van de KNZB ontving. Ze werd bovendien opgenomen in de International Swimming Hall of Fame. Op die internationale lijst van uitmuntende zwemmers en coaches staan slechts twintig Nederlanders, onder wie Ada Kok, Enith Brigitha, Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband.
Over haar zwemcarrière heeft ze twee jaar geleden een boek geschreven met als titel ‘Ontberingen van een marathonzwemster’.